Terbuka Hong Kong: 3 Wakil Negara Sahkan Tempat Ke Suku Akhir

Dapatkan kemas kini lebih pantas di Telegram UltraSukan.

Pusingan kedua Terbuka Hong Kong 2023 menyaksikan tiga wakil Malaysia layak ke pentas suku akhir.

Beregu lelaki negara, Goh Sze Fei dan Nur Izzuddin Rumsani memastikan kem negara bermula dengan langkah kanan. Berdepan regu Taiwan, Lee Jhe Huei-Yang Po Hsuan, Sze Fei-Izzuddin meraih kemenangan straight set dengan keputusan 21-13 21-15.

Seterusnya, regu wanita utama negara Pearly Tan dan M. Thinaah turut mengesahkan kemaraan ke suku akhir. Beraksi menentang rakan senegara, Anna Cheong-Teoh Mei Xing, mereka meraih kemenangan mudah 21-7 21-10.

Perseorangan wanita negara, Goh Jin Wei juga berjaya mara ke suku akhir. Ini selepas lawannya yang juga bekas juara dunia, Ratchanok Intanon terpaksa menarik diri akibat kecederaan.

Jin Wei bakal menentang pemain pilihan keenam dari China, Han Yue di pentas suku akhir esok. Manakala Sze Fei-Izzuddin pula berdepan satu lagi wakil Taiwan yang juga pilihan kelapan kejohanan, Lee Yang-Wang Chi-Lin.

Sementara Pearly-Thinaah pula berdepan tentangan pilihan kelapan, Jongkolphan Kititharakul-Rawinda Prajongjai jika mahu mara ke separuh akhir.

Masih ada enam wakil negara yang belum beraksi dalam pusingan kedua Terbuka Hong Kong termasuk perseorangan utama negara, Lee Zii Jia. Justeru, ramai mengharapkan kecemerlangan tiga wakil negara ini dapat dituruti bagi menambah bilangan wakil negara di pentas suku akhir esok.