Seluruh England 2023: Ng Tze Yong Buat Viktor Axelsen Terduduk

Dapatkan kemas kini lebih pantas di Telegram UltraSukan.

Kejohanan seluruh England 2023 hari ini melibatkan pertembungan wakil perseorangan lelaki negara Ng Tze Yong berdepan pemain di ranking nombor satu dunia, Viktor Axelsen.

Aksi ini merupakan pertemuan sulung Ng Tze Yong menentang Viktor Axelsen.

Set pertama memihak kepada Ng Tze Yong apabila anak jati Johor Bahru itu menewaskan Axelsen dengan keputusan 21-15. Kesilapan yang acap kali dilakukan Axelsen telah menghukum beliau di babak pertama permainan.

Wakil Denmark itu bagaimanapun segera bangkit dan tak beri laluan mudah buat Ng Tze Yong. Corak permainan pantas yang diatur Axelsen gagal disekat perseorangan lelaki negara. Mata demi mata berjaya diraih yang akhirnya memihak Axelsen dan Ng Tze Yong tewas di set kedua 21-9.

Drama di set penentuan diteruskan. Ng Tze Yong beberapa kali cuba memerangkap Axelsen untuk wakil Denmark itu melakukan kesilapan. Serangan yang dituju kepada Axelsen dilihat konsisten dan menyukarkan Axelsen.

Ketika Ng Tze Yong berjaya mendahului dua tiga mata dihadapan, Axelsen tetap tak putus asa. Pemain nombor satu dunia itu merapatkan kedudukan dan berjaya mengejar mata Tze Yong sekaligus mendebarkan seluruh penonton yang menyaksikan.

Axelsen akhirnya terpaksa akur dengan kehebatan Ng Tze Yong. Pemain berusia 22 tahun itu cipta kejutan apabila berjaya menewaskan Axelsen di set ketiga dengan keputusan 23-21.

Beliau memberi khabar gembira buat rakyat Malaysia. Ng Tze Yong mengesahkan kemaraan ke pentas suku akhir seluruh England 2023.