Seluruh England 2023: Lee Zii Jia Bergaya Ke Separuh Akhir

Dapatkan kemas kini lebih pantas di Telegram UltraSukan.

Wakil perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia berjaya melangkah ke pentas separuh akhir kejohanan seluruh England 2023. 

Zii Jia menewaskan pemain yang berada di ranking keenam dunia, Kodai Naraoka dari Jepun malam semalam.

Set pertama dilihat mudah buat Zii Jia untuk mendominasi permainan. Setiap serangan yang diatur Zii Jia gagal diselamatkan Naraoka apabila corak permainan perseorangan negara itu beberapa kali telah memerangkap lawan. Zii Jia menang di set pertama dengan keputusan 21-9.

Bersambung aksi di set kedua, permainan dilihat semakin rancak apabila pada peringkat awal, Naraoka mula memberi tentangan sengit kepada Lee Zii Jia. Kesungguhan yang dipamerkan pemain berusia 21 tahun itu untuk bangkit membuahkan hasil apabila wakil Jepun itu menang di set kedua 21-10.

Perseorangan nombor satu negara menampilkan aksi yang cukup cemerlang dalam set penentuan. Zii Jia terus agresif menyerang dan beberapa kali berjaya memenangi mata dengan terpaan di bahagian hadapan net. 

Lee Zii Jia tamatkan aksi di set penentuan menundukkan Naraoka, 21-13. Pemain yang berada di ranking keempat dunia itu secara sah mara ke pusingan separuh akhir All England 2023 dan menjadi satu-satunya wakil Malaysia mengesahkan kemaraan.

Langkah seorang lagi perseorangan lelaki negara, Ng Tze Yong terhenti di suku akhir. Beliau tewas di tangan wakil dari China, Li Feng.

Lee Zii Jia bakal berdepan wakil dari China, Shi Yu Qi jam 9 malam nanti.