Pasukan Piala Dunia Ditawar Habuan Yang Lumayan Melampau

Dapatkan kemas kini lebih pantas di Telegram UltraSukan.

Piala dunia musim ini telah dikejutkan dengan habuan yang begitu lumayan apabila ditawarkan oleh Badan Bola Sepak Dunia (FIFA) yang difahamkan mencecah sehingga RM1.95 billion.

Kejohanan bola sepak yang bertaraf dunia kini sudah melabuhkan tirainya di Qatar bagi yang menyaksikan Argentina muncul selaku juara edisi kali ini.

Habuan luar biasa menanti juara piala Dunia tersebut apabila difahamkan membawa pulang wang sejumlah RM 186 juta sementara naib juara pula akan menerima habuan sebanyak RM 133 juta.

Crotia yang meraih tempat ke-3 setelah menewaskan Maghribi telah diberikan ganjaran sebesar RM 119 juta diikuti RM 111 juta buat pasukan kendalian Walid Regagui.

Pasukan yang berjaya mengakhiri saingan pada peringkat kumpulan juga menerima wang sejumlah RM 40 juta seperti Jerman, belgium dan lain-lain.

Pasukan yang layak ke peringkat pusingan 16 terbaik dan suku akhir juga dilaporkan masing-masing akan menerima RM 58 dan RM 76 juta setiap pasukan.

Hadiah lumayan yang diperuntukkan kepada Piala Dunia kali ini dianggap satu ‘durian runtuh’ dan menjadi antara edisi paling sensasi pernah diadakan.