Kemboja Belanja RM428 Juta Anjurkan Sukan Sea

Dapatkan kemas kini lebih pantas di Telegram UltraSukan.

Sukan SEA 2023 bakal diadakan di Kemboja tidak lama lagi. Tetapi tiada siapa menyangka kos penganjuran temasya itu dan Sukan Para ASEAN yang ditanggung mereka mencecah RM428 juta.

Pendedahan kos ini dibuat tatkala Kemboja memulakan kiraan 100 hari menjelang penganjuran temasya itu pada Mei tahun ini.

Di sebalik kos tersebut, kerajaan Kemboja sudah bersedia menjadi tuan rumah temasya dwitahunan itu dan menjadikan ia sebagai temasya gilang-gemilang. Ini dinyatakan oleh Menteri Pertahanan Kemboja merangkap pengerusi jawatankuasa penganjuran Sukan SEA 2023, Tea Banh.

“Tempoh apabila Kemboja bakal menganjurkan Sukan SEA dan Sukan Para ASEAN semakin hampir. Kita sudah bersedia untuk kiraan 100 hari, jadi kita perlu bersedia untuk memastikan persiapan kita sudah lengkap.

“Untuk baki 100 hari, kita perlu memastikan semua kerja kita telah siap. 14 suruhanjaya dan sub-jawatankuasa kita sudah beroperasi sepenuhnya, jadi baki 100 hari akan digunakan untuk memastikan kita bersedia menyambut delegasi-delegasi sukan yang menyertai kejohanan (Sukan SEA) yang dianjurkan Kemboja buat kali pertama,” katanya.