Jurulatih Piala Dunia Brazil Kini Pengendali Baharu Indonesia

Dapatkan kemas kini lebih pantas di Telegram UltraSukan.

Indonesia mencipta kejutan semalam dengan memperkenalkan bekas pemenang Piala Dunia Futsal, Marcus Sorato sebagai jurulatih baru skuad futsal mereka.

Pengumuman tersebut dibuat oleh Federasi Futsal Indonesia (FFI) di laman media sosial rasmi mereka.

Sorato atau nama sebenarnya Marcos Aurelio Sorato Zapelini hadir dengan reputasi besar dalam dunia futsal. Beliau bukan saja menjulang Piala Dunia Futsal pada 2008 dan 2012 bersama Brazil.

Malah, Sorato juga sudah berkelana ke beberapa buah negara sebagai jurulatih seperti Rusia, Emiriah Arab Bersatu, China dan Sepanyol. Kelab terakhir beliau ialah Zhuhai Ming Shi di mana beliau menjadi jurulatih dari 2018 hingga 2023.

FFI berharap kehadiran Sorato dapat membantu Timnas Futsal Indonesia menjadi lebih cemerlang termasuk mencabar kuasa futsal serantau, Thailand.

“Diharapkan kedatangannya akan membawa prestasi lebih gemilang bagi Timnas Futsal Indonesia di masa depan,” kata FFI dalam satu kenyataan.

Jurulatih Brazil itu menyifatkan perlantikannya sebagai satu kebanggaan dan berharap dapat menggilap skuad Merah Putih sebagai sebuah pasukan yang digeruni. 

“Saya bangga terpilih menjadi pelatih timnas futsal Indonesia yang baru. Kualitas pemain dan posisi kuat Indonesia meyakinkan saya untuk mengambil proyek yang menarik ini. Saya akan bekerja keras dan meraih target yang dicanangkan federasi,” katanya seperti dilaporkan CNN Indonesia.