Haiqal Hanafi Berpeluang Rampas Pingat Emas Sukan SEA

Dapatkan kemas kini lebih pantas di Telegram UltraSukan.

Pelari pecut kebangsaan, Muhammad Haiqal Hanafi mengesahkan slot ke pentas Sukan SEA 2023 yang bakal berlangsung di Kemboja tahun ini.

Atlet berusia 24 tahun itu berjaya melakar kemenangan dalam Kejohanan Trek Balapan Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) 2023 yang dilansungkan di Mini Stadium Majlis Sukan Negara hari ini.

Beliau berjaya menamatkan larian dengan catatan masa 10.46 saat sekali gus menundukkan cabaran Khairul Hafiz Jantan (10.51) yang meraih pingat Perak dan Jonathan Nyepa (10.53) yang meraih gangsa.

Wakil Negeri Sembilan itu menzahirkan rasa syukur dan bangga dengan pencapaiannya hari ini. Menurutnya, cuaca hujan sama sekali tidak menghalang beliau untuk berikan yang terbaik demi mengesahkan tiket mewakili Malaysia kelak.

“Syukur alhamdulillah. Walaupun cuaca hari ini hujan tetapi bukan halangan untuk saya menang. Biasanya jika hujan susah untuk dapat catatan masa terbaik.”

“Alhamdulillah saya memang bangga dengan pencapaian yang dilakar hari ini,” kata Haikal kepada Berita Harian.

Sukan SEA Kemboja dijadualkan berlangsung pada Mei kelak yang menyaksikan tiga wakil pelari negara, Azeem Fahmi, Arsyad Md Saat dan Haiqal Hanafi telah layak secara merit untuk mewakili Malaysia.

Haiqal sebelum ini berjaya menghadiahkan pingat emas buat negara dalam temasya Sukan SEA di Manila pada 2019. Bagaimanapun beliau tidak berjaya layak ke edisi Hanoi, tahun lalu. Kini beliau berpotensi untuk kembali merebut pingat emas dalam acara 100 meter di Kemboja.