BAC 2023: Ong Yew Sin & Teo Ee Yi Tempah Tiket Ke Final

Dapatkan kemas kini lebih pantas di Telegram UltraSukan.

Beregu lelaki negara, Ong Yew Sin dan Teo Ee Yi melangkah ke pentas final Kejohanan Badminton Asia 2023.

Kejohanan yang berlangsung di Sheikh Rashid Bin Hamdan Indoor Hall, UAE ini menyaksikan wakil negara berjaya menundukkan cabaran wakil dari Jepun, Takiro Hoki dan Y Kobayashi.

Yew Sin dan Ee Yi bermula dengan langkah kanan apabila menang pada set pertama perlawanan. Bijak mengatur serangan dan sentiasa memerangkap lawan, gandingan yang dibimbing Rosman Razak ini terus memastikan set pertama dalam genggaman dengan kemenangan 21-16.

Bersambung di set kedua, gandingan dari Jepun lebih ghairah dan tidak memberi laluan mudah buat Yew Sin dan Ee Yi. Kedua-dua regu saling membalas mata dan tak mudah mengalah.

Kesungguhan Ong Yew Sin dan Teo Ee Yi terbalas apabila kemenangan di set kedua terus memimpin beregu nombor 8 dunia ini ke pentas final. Wakil Malaysia menang di set kedua dengan keputusan 26-24.

Bakal menanti mereka di pentas akhir ialah pemenang antara wakil dari India, Rankireedy dan Sheety dan wakil dari Chinese Taipei, Lee Yang dan Wang Chi Lin yang akan beraksi sebentar lagi.

Kekentalan pertahanan yang ditampilkan Yew Sin dan Ee Yi terus hangat diperkatakan dan perhatian ramai. Konsistensi tersebut pastinya akan ditagih pada aksi final esok dalam memburu gelaran juara Kejohanan Badminton Asia.

Sementara itu, langkah beregu campuran negara, Goh Soon Huat dan Shevon Lai terhenti di separuh akhir apabila ditewaskan beregu di ranking nombor satu dunia, Zheng Si Wei dan Huang Ya Qiong.